Delft, de middeleeuwse stad van Holland

De historische stad van Delft

Een middeleeuwse stad

delft, middeleeuwsIn de middeleeuwse historische stad Delft is het goed toeven. Niet alleen vanwege de talrijke terrassen en restaurants. Ook vanwege de rijke sporen uit het verleden. De nederzetting ontstond vanaf ongeveer in 950 rond de Hof van de Graaf van Holland. Kreeg in 1246 zijn eerste stadsrechten en kreeg de naam Delf. Later kwam de t erachter. Dit was goed voor de economische ontwikkeling van de historische stad. In het middeleeuwse centrum zijn nog steeds Het Steen, het Stadsboterhuis, de Waag, de Vleeshal, de Visbanken en de Cameretten, die hier aan herinneren. De historische stad Delft was een van de zes kamers van de VOC en kende een bloeiperiode in de zeventiende eeuw.

Oranje

delft OranjeIn 1572 is Willem van Oranje in het toenmalige Sint Agathaklooster in Delft komen wonen. In dit Prinsenhof is hij in 1584 vermoord. Daarom bevinden de Koninklijke Grafkelders zich in de Nieuwe Kerk in de historische stad. De nog steeds wereldberoemde grondlegger van het internationale recht Hugo de Groot is in Delft geboren en getogen. Hij is nog steeds prominent op de Markt te zien. Johannes Vermeer is een wereldberoemde Delftse schilder uit de zeventiende eeuw. In het Vermeer Centrum is zijn volledige werk te bewonderen. Zo ook Antoni van Leeuwenhoek, die als grondlegger van de microbiologie wereld vermaard is. Hij heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Hier heeft hij zijn grensverleggende onderzoeken gedaan. Kortom, alleen al vanwege deze personen is een bezoek aan de historische stad de moeite waard.

Delfts Blauw

delft, delfts blauw, Porceleyne FlesMaar er is meer. Het in de zeventiende eeuw ontstane Delfts Blauw wordt nog steeds met veel succes gemaakt. Vele mensen van over de hele wereld brengen nog steeds een bezoek aan Delft om een Delfts Blauw fabriek te bezoeken. Het wordt nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt. Hand geschilderd. Een vak dat de eeuwen heeft weten te trotseren. Middels een workshop kunt u uw eigen Delfts Blauw maken in Delft.

Vermeer

delft, vermeerDe wereldberoemde schilder uit de Gouden Eeuw Johannes Vermeer is geboren en getogen in Delft. Een echte Delvenaar dus. Hij heeft zijn hele leven in de historische stad gewoond en gewerkt. Een bezoek is niet af zonder kennis te nemen van zijn werk. In het Vermeer Centrum is zijn volledige werk te bewonderen.

Informatie aanvragen kan met onderstaande formulier:

Naam *

Emailadres *

Onderwerp

Bericht

U heeft ons gevonden via

Wanneer u dit formulier gebruikt, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.