Waterwandeling in historisch Delft

Waterwandeling

Afgelopen zondag heeft een stadsgids van ons een waterwandeling door de historische stad Delft gemaakt met een groep tolken uit Brussel. Het thema voor de stadswandeling was water deze keer. Afhankelijk van de samenstelling van de groep wordt er meer of minder aandacht aan het water in Delft gegeven door onze stadsgids tijdens een stadswandeling, maar in dit geval was het de uitdrukkelijke wens van de groep zoveel mogelijk “water” in de stadswandeling in Delft te verwerken.

Ontstaan van Delft

delft, water, stadswandelingHet begint al bij de introductie van de historie van Delft door onze stadsgids. Door het ontstaan in een moerassige omgeving is er vanaf het begin een gevecht met water geweest om het land te kunnen ontginnen. Als de ontginning ver genoeg gevorderd is, moet het land weer tegen water van buiten beschermd worden met dijken.

Transport

Water kan ook nuttig zijn, want het werd ook gebruikt voor het transport. De belangrijkste handelstoegang via het water is nog steeds herkenbaar, alhoewel dat door de vele verstoringen in de loop van de tijd voor de leek aan het zicht onttrokken wordt.

Delfland

delft, delfland, waterDe stadswandeling door Delft komt natuurlijk ook langs het Gemeenlandshuis van Delfland. De gevel uit 1505 is de mooiste van Delft. Het Hoogheemraadschap van Delfland is in 1289 opgericht en hebben in 1645 het pand in gebruik genomen. Toen zijn ook de wapenschilden op de gevel verschenen. De stadsgids licht natuurlijk uitgebreid toe hoe het zit met de peilschalen in de muur van de gracht. Aan de hand van NAP wordt het iedereen duidelijk hoe hoog dit stukje van Delft ligt ten opzichte van NAP. En hoe zit het met de gleuf in de steen bij de gracht?

Klimaatverandering

Modern zijn de stuwen waar de stadsgids tijdens de stadswandeling door Delft op wijst, want water kan ook voor overlast zorgen. Aan de drempels van de achterdeuren van de huizen aan de Voldersgracht is te zien, dat we er maar beter goed voor zorgen, dat de waterstand niet te hoog wordt in de grachten.

Kaart van Kruikius

delft, delfland, water, kruikiusIn de Burgerzaal van het stadhuis van Delft hangt een grote 18e eeuwse kaart van de gebroeders Kruikius. Onze stadsgidsen kunnen aan de hand van deze kaart veel vertellen over Delft en water.

Wilt u ook meer weten van de relatie tussen Delft en water? Boek dan een stadswandeling door historisch Delft op maat met aandacht voor water door het invullen van een aanvraagformulier op onze website.

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Geef zoveel mogelijk relevante informatie en verzend het formulier:

Naam *

Emailadres *

Onderwerp

Bericht

U heeft ons gevonden via

Wanneer u dit formulier gebruikt, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord